24 maj 2010

Seglare


Nu är tornseglarna här.

Och jag vet varför mina spetsmössor (Tiarella) har blivit så jäkla stora. Det är inte spetsmössor. Det är anagrambräckor (Tellima).

:)

23 maj 2010

Säll

Nu är ytterligare 32 krukor sådda. Minsann! Ibland dem citronmeliss, mejram och apelsintimjan som ska ner i "örtalådan" samt isop. Mor skickade en herrans massa liljefrön, Lilium formosanum var. pricei (Inte så dumma, nej! Och de lär vara lätta att dra upp från frön), och de är nu sådda. D v s jag har sått en bråkdel när jag petat fem krukor fulla med frön :) Jag hittade också en påse med Lilium columbianum och en del jag hade kvar sedan jag för ett antal år sedan köpte frön av en kvinna som korsade själv. In alles 12 liljesådder. Tänk vad liljebaggarna ska fröjdas!

22 maj 2010

Gräv, gräv dotter min!

Nu har jag grävt för buskarna som ska ner i det som ska bli hönsgård. Höns är ju skogsfåglar, och de lär vilja ha buskar och träd att fnatta runt bland. Ner ska en ginnalalönn (Acer tataricum ssp. ginnala) (den befintliga hamnar också i hönsgården), en fläder (Sambucus nigra), en druvfläder (Sambucus racemosa) och två aronior (Aronia melanocarpa). Samtliga frösådda. Jag tänkte att jag skulle ha lite robusta perenner runt träden, sådana som det inte gör så mycket om de blir tilltufsade, så att där finns lite som hönsen kan gå och sprätta i. Därför har jag lagt en massa aklejfröer på groning i blött papper à la stjärtlappsmetoden. Aklejor är trevliga. De kan bli vad som helst. Jag borde ha lite såpnejlikor också.

20 maj 2010

Mellan hägg och syren

Nu blommar häggen. Och helt plötsligt är det gula i dikena inte tussilago utan maskrosor.

19 maj 2010

Suckulenter

Nu har Drakungen sått sina suckulenter, bland dem två sorters levande stenar (Lithops). Dem gillar han särskilt. Gosunge! Jag hoppas att de gror bra. De står nu i det lilla växthuset där en del av hans små kaktusar står.

18 maj 2010

17 maj 2010

Många bäckar små

Jorå, nu är samtliga amaryllisar omplanterade och förpassade ut i verkstaden i väntan på frostfritt väder. Och kaktusfröerna är i jorden liksom mina gesneraceaeknölar och -rhizomer. Tio krukor med kaktus och 33 med gesneriacéer blev det. Hej hopp! Var ska dessa månde placeras? Jag räknar och planerar och räknar och planerar. Tre granatäplen kan ställas ut när frostrisken är över, liksom de fyra fuchsiorna. En pelargon har jag också som ska ut, så småningom. Opuntiorna borde också ut på sommaren, och varför inte min befintliga Epiphyllum (bladkaktus)? Kaktussådderna kan jag kanske ta med till jobbet så länge. Fönstervivorna kommer väl ha gjort sitt, vad det lider. Älsklingen har lovat att hjälpa mig att få upp en glashylla tvärs över tvättstugufönstret, så att jag kan ha en del småväxter där. Rätt många av de nyförvärvade växterna är hängisar, och kommer att kunna placeras i amplar när de vuxit till sig lite, bl a Hoyorna och flera av kaktusarna. Ja ja, kommer tid kommer råd.

Jag skulle så förtvivlat gärna vilja köpa mig ett antal fröpåsar via Gesneriasterna och jag skulle så förtvivlat gärna vilja ha upp en lysrörshylla - men VAR? 160 m² och ingen plats finns. Är det inte förunderligt? Eller egentligen inte. Golvyta har vi i parti och minut, men väldigt ont om väggyta. Det är snedtak, trappa, garderober, fönster, dörrar, smattar och gud vet vad. Nå ja... jag vill odla upp fler gesneriacéer för att kunna sälja på mässor och så. Inte för att man blir rik på det, men för att det är kul och för att det skulle dra fler människor till föreningen med ökat utbud.

Kvar här inne är: omplantering av åtta saintpaulior, en Kristi törnekrona, en kvarglömd Sinningia eumorpha-hybrid samt fyra schabrak till växter som står lite här och var, men inte i fönster, ity schabrak inte får plats i dessa fönster. Det är därför här bara finns fyra. En annan dag. Ikväll ska jag sova tidigt. (Det säger jag varje kväll, *host*)



Den mindre vackra bilden visar en rätt söt minisinningia från förra året.

15 maj 2010

Luktärterna

Visst heter det luktärter och inte luktärtor. Ärt - ärter. Ärta - ärtor. Det heter ju luktärt, inte luktärta. De flesta skriver luktärtor. Inte jag.

Nåväl, nu är de äntligen i jorden, efter att ha legat och svällt i vatten och börjat gro nästan allihop. Det här är årets:

Wiltshire Ripple

Beaujolais


Matucana


Painted Lady


Wiltshire Ripple och Beaujoulais ska stå i verandarabatten. Painted Lady ska stå i rosa-vita framsidesrabatten. Matucana kunde jag inte låta bli att köpa. Hur skulle man? Vi får se var den hamnar. Jag älskar de små, starkdoftande gammaldags, jag.

12 maj 2010

Ladusvala


Hurra! Svalorna har kommit! När jag kom från brevlådorna satt de på en tråd ovan Mormorsgården.

:)

Om ladusvalan.

10 maj 2010

Starar


Stararna har kommit. Idag gick två starar nere i hästhagen här mittemot. I lördags såg jag ett par i grannbyn när jag körde hem från årsmötet.

Här kan man lyssna och läsa.

09 maj 2010

Årsmöte

Igår var jag på årsmöte i Gesneriasterna, vilket bekvämt nog gick av stapeln närstädes. Jag kom hem med beställda varor i form av sju sorters Achimenes (5-öring) och tre sorters Eucodonia samt en alldeles förskräcklig massa från bytesbordet - fy mig!

Kohleria 'Bach'

I Gesneriasterna råder för närvarande Kohleria-feber, men jag försöker sprida gracerna lite, och plockade endast åt mig tre stycken *host*. 'Bach' och 'Dragon's Blood' var mina första Kohlerior, för många, många år sedan. Jag var otroligt nöjd med dem, för de växte så otroligt snyggt och blommade oavbrutet. Kohlerior har ju annars en förmåga att ränna iväg och bli skrangliga och tråkiga. Nu fick jag tag på 'Bach', som det var väldigt länge sedan jag såg, 'Jester' som är en gammal favorit och 'Borka' som är en relativt ny svensk hybrid och som lär vara röd.

Kohleria 'Jester'

Därtill slank det med en Chirita 'Chastity', en Nemathantus albus, en Achimenes pedunculata, en Sinningia guttata mfl.

Chirita 'Chastity'

Achimenes pedunculata


Nematanthus albus
´

Sinningia guttata


Ja ja, snodda bilder allesammans.

Och - vill jag påpeka - denna, i princip katastrofala, formatering har jag kämpat som ett djur för att få till. För varje minut jag ägnar åt att skriva en text, får jag ägna tre minuter att få till en formatering som är halvanständig. Skandal!

08 maj 2010

På G


Rabarbern är på G. Och den här bilden är tagen förra helgen, så nu är det små blad och inte bara en sådan där halverotisk, skrynklig knopp.

07 maj 2010

Rödstjärt

Vi har haft en rödstjärtshane i trädgården i några dagar. Det är första gången. Kul! Den är väldigt fin. Ja ja, bilden är snodd. Och här kan man läsa om och lyssna på pippin

06 maj 2010

Nu blommar det - mix

Vanliga hederliga scilla, eller sibirisk blåstjärna, Scilla sibirica står i syrenhäcken.


Lungört, Pulmonaria, både vanlig och rosa, står i en av buskgrupperna.



I samma buskgrupp kommer förra vårens påskblommor, de små påskliljorna 'Tête à tête', som jag planterade ut i höstas.


Vanliga primula, Primula vulgaris (heter de väl?) som jag också hade inne förra våren och sedan planterade ut. De kommer fint.


I en rundel står en särskild art av vårstjärna, Chionodoxa sardensis, tillsammans med gula krokus, Crocus ancyrencis 'Golden Bunch'. Mycket färgsprakande tillsammans.

05 maj 2010

Nu blommar det - tulpaner

Vid syrenhäcken blommar 'Scarlet Baby', som jag förälskade mig i redan förra våren och har köpt fler av. Tyvärr är det omöjligt för mig att få fram dess skönhet i bild. Den röda färgen är enastående, liksom formen. Och tidig är den.

Där blommar även vad jag tror vara Tulipa neustruevae.


I en av buskrundlarna blommar 'Showwinner'. Varför blir röda tulpaner alltid så fula på bild?


Och i samma rundel står 'Ancilla'.

04 maj 2010

Nu blommar det - krokus

Jo då, nog blommar det även här uppe. Blandade storblommiga krokus precis innanför staketet där buskgrupperna finns. Planterade förra hösten.


'Vanguard', 'Negro Boy' och 'Striped Beauty står i en av buskgrupperna.



Längs staketet vid granhäcken blommar även många grupper med gula krokus.

03 maj 2010

L'amour est... VERT!

Nu har det börjat grönska här. Hurra!

02 maj 2010

Svartvit flugsnappare

Årets första svartvita flugsnappare satt idag nere på en staketstolpe.


Bild: Staffan Waerndt; Naturhistoriska riksmuseets sida (nrm.se)

Kaktusar och suckulenter

Mats Winberg på Succseed verkar vara en särdeles trevlig person. Han har varit så rar vid de (få) kontakter jag haft med honom. Den här gången har han skickat en portion gratisfrö på en art levande stenar, Lithops, till Drakungen.

I veckan kom beställningen:

Till modern
Bursera fagaroides bild
Cereus aethiops bild
Disocactus amazonica (ersättning; minns inte vad jag beställde, men den här är jag väldigt nöjd med) bild
Disocactus phyllantoides bild
Epiphyllum hybridmix, Winbergs egen. bild
Euphorbia mammillaris (ersättning; jag minns inte vad jag beställde) bild
Hildewinteria colademononis bild
Hylocerus undatus bild. Jag förväntar mig inte att min ska bli så stor :)
Obregonia denegrii bild
Selenicereus grandiflorus bild

Som synes en hel del hängisar.

Till Draken
Euphorbia tuberculata bild
Haworthia margaritifolia bild
Kalanchoe tubiflora bild
Lithops dabneri bild
Lithops karasmontana (presenten) bild

Jag lovade Draken att få välja några nya suckulenter istället för dem som jag lyckades ha ihjäl, torkdöden. När han tittade på bilderna sa han Den! Alla växter i öknen är ju inte fina. Jag tror det var Kalanchoen han sa det om. Det tycker jag var sött. Fast han tyckte nog att själva blommorna var fina.

01 maj 2010

5-öringar och fröer

Achimenes 'Rainbow Multicolour'

Nu har jag fått mina tre sorters Achimenes, 5-öringar, i jorden, 'Rainbow Multicolour', 'Aquarius' och 'Double Pink Rose'. Och jag är så ful att jag tjuvlånar bild av Lena Klintberg igen. Nu är det bara resten av gesneriacéerna kvar. Pust! Och dessutom har jag beställt fler. Ja ja, säg inget!

Av en slump fann jag en frölista på nätet, här och av Lili-Ann köpte jag följande fröer:

Anemone multifida 'Rubra', röd flikanemon
Campanula poscharskyana, stjärnklocka. Bra marktäckare.
Carex pendula, hängstarr. Gräs är ju alltid trevligt.
Dianthus x allwoodyi 'Alpinus', stjärnnejlika(?) Låga nejlikor ska jag ha många av.
Dianthus x 'Spottii'. En till låg nejlika
Dodecatheon meadia, tolvgudablomma
Dodecatheon dentatum, vit tolvgudablomma
Primula x auricula, mix. Aurikel, blandade färger.

Dessa är nu också i jorden. Halleluja!