27 september 2009

Bäsna trädgård

Jag åkte till Bäsna trädgård för att reklamera mitt pärlhagtorn, Crataegus x mordensis ’Toba’ som dött. Ja, i alla fall har själva ’Toba’-delen dött. Crataegusdelen i botten lever och skjuter skott allra längst nere.

Det var sannerligen det mest okomplicerade jag någonsin varit med om. Den gode Kjellåke sa omedelbart att jag naturligtvis skulle få ett nytt träd, eller tillgodokvitto, han förklarade hur jag skulle göra om jag ville göra träd av grundstammen och frågade inte ens efter kvitto. Än mindre uppmanades jag gräva upp trädeländet och komma och visa upp det.

- Kommer du ihåg vad det kostade? frågade han.
- Jo, jag har ju kvittot här sa jag.
- Jaha!? Har du det!?

Det var aldrig någon som tittade på kvittot, mer än jag själv när jag skulle tala om vad jag betalat för trädet.

Jag köpte några perenner för halva priset. Två smalbladig lungört, Pulmonaria angustifolia ’Azurea’, två vit sockblomma, Epimedium youngianum ’Niveum’ och en turkisk julros, Helleborus orientalis ’Yellow Lady’. Jag uppfattade den som vanlig vit, när jag köpte den, men vid närmare betraktelse av den lilla lappen så såg jag att den faktiskt ska bli ljusgul, vilket sortnamnet – som jag av någon anledning inte lade märke till - också antyder. Nå ja!

Lungört får man aldrig för mycket av, tror jag. Åtminstone känns det inte så på vårarna. Och sockblomma är ju en favorit, även om jag själv bara haft den gula förut.

Röd solhatt, vit form. Echinacea purpurea 'Alba'

19 september 2009

Icke planenligt

Ganska ofta blir rabatterna inte som man tänkt sig. Det här är en variant.

Röksvamp en masse

Hönshuset


Älsklingen har ordnat en karl som ska komma i nästa månad och fixa hönshuset. Han har hjälpt flera andra i byn med timmerjobb. Jorden har legat an mot timret längst ner, så det har murknat och huset har förskjutits lite, vilket man nog kan ana på bilden. Tack snälla staten för rotavdraget!

Med det klart är det fritt fram att skaffa höns och ankor. Älsklingen har rensat ut och kalkat väggarna där inne. Han har fixat begagnade värpreden, ett gammalt badkar som vi ska gräva ner som ankdamm (till att börja med i alla fall), värmelampa och ett ankhus att ha på gården. Han har rätt bra koll på hur han vill ha hönsgården också.

Helt klart är att vi ska ha Hedemorahöns. Om det blir svensk gul anka, svensk blå eller blekingeanka vet vi däremot inte än.

06 september 2009

Kanadensisk pimpinell


Ja, man kan ju inte direkt påstå att den är vacker, den kanadensiska pimpinellen, men det är något med den som jag gillar. De vita tufserufsarna står fint mot det faluröda.

Den blir nog ännu bättre när resten i rabatten har vuxit upp och vuxit ihop lite mer.


Idag lyckades jag äntligen få druvflädern i jorden. Jag grävde upp lite mer runt den gruppen (skogsolvon, kornell 'Elegantissima' och druvflädern) och planterade dryga tjugotalet frösådda gaillardior, 'Arizona Sun' och 'Golden Goblin'. Vi får väl se om de klarar sig över vintern.

05 september 2009

En annan dag


Jag skulle ju gräva ner granhäcken idag!
:(
Ibland vill livet annat.

02 september 2009

Efter jouren

Helgens enda lediga dag, efter en femtontimmarsjour med bara några timmars sömn efteråt, orkade jag inte så mycket mer än att rensa ogräs och plantera några frösådda plantor: ett flertal alpaster (Aster alpinus) i blå rabatten, en pimpinell (Sanguisorba), vars etikett förkommit, som jag satte i verandarabatten samt ett antal röd solhatt/röd rudbeckia (Echinacea purpurea) i den rosavita rabatten på framsidan.


Jag var så himla nöjd med en kombination i verandarabatten, men den lät sig inte riktigt fångas på bild. Den består av rosen ’Stanwell Perpetual’ (som här snarast ser vit ut), alunroten ’Plum Pudding’ (Heuchera), rosenmynta (Calamintha grandiflora) och bisamskära/spindelskära (Jurinea arachnoidea). Rosens blekrosa, rosenmyntans rosa och spindelskärans lila borstar stod bra mot ’Plum Puddings’ mörka, rödlila blad och rosa vippor.

Spindelskära