22 april 2009

Gula krokus

Gula krokus i trädgården.

Efter vinterns totala brist på motion - inklusive vardagsmotion - har jag börjat cykla till jobbet. Det fungerar nu när jag är på vårdcentralen som ligger bara 4 km bort, till skillnad från lasarettet som är 4 mil bort. Det är jobbigt och väldigt skönt.

Vitsipporna har börjat blomma och isen är borta från älven. Men i dikena längs "stora vägen" ligger snö och is kvar på sina ställen. I morse såg jag en ekorre. Den satt precis invid vägen och skuttade inte iväg förrän jag var bara några meter ifrån den.


15 april 2009

Grått och rått

Den dubbla snödroppen.

Det fina påskvädret skämde bort mig. Detta tämligen normala aprilväder känns nu nästintill olidligt.

14 april 2009

Vårlök


När vi flyttade in på gården fanns här inte en enda vårlök. Inte en krokus. Inte en snödroppe. Inte en vårstjärna. Inte en tulpan. Inte en påsklilja. Ingenting! För mig är det ofattbart att människor har levt här år ut och år in utan att plantera ens en påse krokus.

Jag köpte lökar för dryga tusingen från Eurobulb och jag och storebror planterade i höstas. Den här persiska blåstjärnan (Scilla mischtschenkoana) i rabatten utanför köksfönstret var det allra första som kom upp.


13 april 2009

Vår i antåg

Våren är sen i år. Så sent som för en vecka sedan var hela tomten snötäckt. Efter de senaste dagarnas värme är det emellertid bara mindre fläckar kvar.

För någon vecka sedan kom bofinkarna. I veckan har vi sett tranorna beta på åkrarna intill och hört dem trumpeta nerifrån älven. I torsdags såg vi de första sädesärlorna. I morse var hela byn invaderad av bergsfinkar. Flera hundra har pickat under häggen och i hästhagen, svept över åkrarna, landat i träden och i bäckravinen har kvittrandet varit rent öronbedövande.

Under smultronschersminen blommar några porslinshyacinter, i syrenhäcken några snödroppar. Vid ”nedre staketet” har en vit krokus just bekänt färg. Vid ”granhäcken” (som ännu inte är någon granhäck, men där ska planteras en) blommar en dubbel snödroppe. Jag har inte planterat snödroppar där, åtminstone inte medvetet. Endera kom den med pärlhyacinterna jag fick av Pappa eller så är det en felleverans från ”Blombollarna”.

Begynnelsen

Detta får bli min kalender. Jag har insett att jag saknar en sådan. Om årstidernas växlingar, trädgårdens framväxt och tidens gång.