04 november 2009

Inomhus

Det är mörkt när jag åker hemifrån och mörkt när jag åker hem. Att jobba i trädgården finns det varken tid, ork eller ljus till. Jag försöker göra lite i taget här inne istället. Jag har svårt att begränsa mig. Antingen gör jag ingenting, eller så jobbar jag tills jag stupar. Men jag övar mig på det där med "lagom".

Jag har slängt två krukväxter som jag bara inte orkar försöka få hyfs på - en Streptocarpella och en sensitiva. Mina Achimenes (5-öringar) har jag låtit vissna ner, och två av dem var nu så torra att jag skördade rhizomerna och slängde resten. På deras plats i tvättstugufönstret (slaskfönstret) ställde jag istället mina två Kohlerior (narrhuvuor). Tänk att jag bara har två Kohlerior! Förunderligt. En gång i tiden hade jag otaliga, och så mycket rhizomer att jag sålde på mässor och utställningar. Nå väl, de är ställda för att vissna ner så att jag kan skörda lite rhizomer från dem också och få plats med amaryllisarna som nu är intagna för vintern. Och så har jag planterat om fredskallan och kaffeplantan. Det får räcka för idag.

03 november 2009

Ögonblick om hösten


En självsådd viol blommar bland nedfallna syrenlöv. Egentligen borde man köpa violer i blandade färger och dutta ut lite här och var i trädgården, så kan de korsa sig hur de vill, och fröså sig här och där. De brukar ha en förmåga att dyka upp på de mest oväntade ställen.

Jag tog vara på en del självsådda småplantor i violkrukan och satte dem i den blå rabatten. Vi får väl se om de tar sig. De var väldigt små och stod väldigt tätt och jag lade, i ärlighetens namn, inte alltför stor energi på dem, utan tryckte ner små tussar här och där.

Granhäck!

Så var den då äntligen planterad, granhäcken. 100 små plantor som jag, utan att skämmas, dragit upp ur dikena i övre byn. De kör ändå över allt med maskin med jämna mellanrum för att få bort dem. Det har varit tungt, trungt och en evig tid har det tagit. På övre delen av tomten är det lättgrävd sandjord, men där granhäcken står har det tidigare varit en åkerplätt, och där är det lerjord. Lerjorden är nu uppblandad med barkmull, gödslad torv, hästskit, löv, kaninpluttar och jord (mycket genomsläpplig sådan) från Tuna Hästbergs gruva (vi köpte ett lass förra året och till granhäcken gick det sista) och jag hoppas att det ska smaka de små plantorna väl så att de växer raskt, tätt och frodigt.

Jag läste något inlägg på Allt om trädgårds forum där en man berättade att hans granhäck på sju år nått fullhöjd – om det var två meter eller en och åttio – och knappt gick att se igenom. Min häck ska släppas till två meters höjd och en meters bredd. Eftersom huset ligger högt, kommer den inte att skymma någon utsikt för oss, men den kommer att ge in-/utsynsskydd när man är intill den, rumskänsla, vindskydd och sänka zonen så att jag kan ha lite mer varierat med växter. Innanför ska det, som sagt, byggas ett woodland med slingrande gångar där man inte kan se "runt hörnet".

Längs hela häcken har jag strött ut Scilla sibericafrön som min ömma moder skickat mig i stort antal. Det lär ju ta sin tid innan de blommar, men även en tusenmilaväg börjar med ett steg. Jag har också planterat något trettiotal pärlhyacintlökar, som jag hade sparade sedan i våras. Det är de lite ljusare blå. Jag tycker att de är så vackra. Sedan tidigare finns vanliga blå pärlhyacinter - och lite annat smått och gott som råkade slinka med – som jag fått av Pappa, planterade längs staketet. Det tar några år innan granhäcken skymmer dem – de hamnar ju bakom den – och till dess hoppas jag att lökarna vandrat ut under staketet och bildat en matta – åtminstone en gles – av vårlökar som kan skådas utifrån, från vägen.

01 november 2009

Fjärde kretsen

Jag drabbades av någon slags vansinne och beställde fem sorters rosa tulpaner att ha i min vit-rosa framsidesrabatt. Jag är rädd att det kommer att se tämligen hysteriskt ut, ha ha, den är ju inte så stor. Men förhoppningsvis så sprids blomingen ut ordentligt, så att det inte blir för mycket på en gång.


Hemisphere

Florosa


Libestar

Chinatown


Flaming Purissima


Fråga mig inte varför jag har beställt både 'Hemisphere' och 'Flaming Purissima'. De ser ju likadana ut. Åtminstone på bild.

(Gah! Formateringen här lever verkligen ett helt eget liv, totalt oberoende av vad jag försöker få till med mycken möda och stort besvär)

Äntligen!

Nu är alla Eurobulblökarna i jorden, tro det eller ej! Sista rycket bestod av:
  • Ännu fler (50 närmare bestämt) vanliga Chionodoxa forbesii, vårstjärnor, under häggen.

  • 20 Fritillaria meleagris, kungsängsliljor, på prov, också under häggen. Det är lite fuktigt där nere och det lär de ju gilla.

  • Tre sorters violtulpan, den vanliga Tulipa humilis, en med lite starkare färg Tulipa humilis violacea samt en med svart botten, Tulipa humilis 'Black Base'. De står också där nere i den fuktigare delen, det låter ju som om det vill ha det så på namnet. (Här den vanliga arten)

  • Ytterligare 20 vårstjärnor, Chionodoxa luciliae, i blandade färger invid granhäcken.

Nä, inga rariteter här inte. Nu i början får det bli vanliga, tåliga sorter som sprider sig lätt och som förhoppningsvis ska bilda mattor så småningom. Och så provar jag med mindre förpackningar för att se vad som går bra här och vilka som blir fina i verkligheten och inte bara på katalogbild.